Bas de Brouwer

Borboletas

Gery Mendes
za 25 mrt 20:00
za 25 mrt
20:00

Persoonlijk vader/zoonverhaal door Rotterdammer en multi-instrumentalist met wortels in de hiphop.

Een vader en een zoon. Allebei hebben ze herinneringen. De mooie plaatjes staan op het netvlies, maar daarachter, dieper in het lijf, verder in de achterkamers van het geheugen liggen de weggedrukte beelden.

Borboletas gaat over een oorlog. Een oorlog die voor de vader een uitvlucht betekende, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten, naar het Westen te varen, om ooit als een koning terug te keren. Voor de zoon is de oorlog iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament en stille afwezigheid. Hij herkent een echo van die oorlog ook in zichzelf, al stond hij nooit op dat slagveld.

Borboletas is een solo van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant/acteur Gery Mendes, ontstaan vanuit gesprekken die Mendes voerde met zijn vader: Een muzikale dans kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn jeugd, dienstplichtig vechten voor een regime dat zijn volk onderdrukt, naar de vraag: was mijn vader een held of een verrader? 

Als verhalenverteller en multi-instrumentalist gebruikt Mendes de muziek die in zijn dna zit: zoals morna, funana, batuku, opzwepende West Afrikaanse feestmuziek en natuurlijk hiphop. Bij Orkater maakte hij met Orkatercollectief Sir Duke de voorstellingen The Black out van ’77, Hatta & De Kom en Guilty until Proven en was hij verantwoordelijk voor de muziek van Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve waarin hij ook als speler en muzikant te zien was.

'In the end is het een voorstelling over de liefde, vaderschap, man-zijn, het zwarte gezin en het gezin in het algemeen. Er achter komen wat er echt toe doet in het leven. Het gaat om pure liefde tussen twee mannen die eigenlijk willen zeggen dat ze van elkaar houden, maar dat niet op die manier kunnen'  - Gery Mendes

FAST FORWARD
In de aanloop naar Borboletas is Gery Mendes in 2020 geselecteerd voor het internationale Fast Forward traject van het Fonds Podiumkunsten. Orkater treedt op als samenwerkingspartner. In dit meerjarige traject werkt Mendes als artist in residence in onder andere Lissabon en op Kaapverdië. Op Kaapverdië dook Mendes in zijn eigen familiegeschiedenis, onderzocht hij traditionele muzikale genres en speelde hij samen met Kaapverdische artiesten. 

NRC  ⭐️⭐️⭐️⭐️
“Mendes vult gesproken scènes aan met gezongen momenten, waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar of ritmisch met een mes langs metaal schraapt.”
“Centraal staat een bouwval: het huis in vaders thuisland, dat een paleis had moeten zijn, dat generatie op generatie doorgegeven zou worden.”

Theaterkrant
“Gery Mendes deelt een stuk Kaapverdische beleving met onze Nederlandse samenleving, maar hij trakteert zijn eigen gemeenschap op een stuk herkenning, erkenning, heling, reflectie en viering van hun eigenheid en bestaan. Obrigado!”
“De voorstelling begint met vrolijke en komische herinneringen en langzaam word je in het verdere verloop meegevoerd tot de tragiek van dit verhaal je bij de keel en emotie grijpt. Een tragiek die universeel herkenbaar en invoelbaar is.”
“Gery Mendes brengt zijn verhaal met passie. ”

Volkskrant  ⭐️⭐️⭐️
“Gery Mendes neemt je mee naar Kaapverdië in zijn sfeervolle theatersolo ‘Borboletas’”
“Gery Mendes heeft een sterke podiumpersoonlijkheid. Wanneer hij vertelt, zit je geboeid te luisteren.”
“poëtische teksten, rake details en sfeerrijke muziek”

Meer informatie over Borboletas.

Voorprogramma
Voordat de voorstelling begint, bieden we je de unieke kans om de reis en het ontstaan van de voorstelling Borboletas te zien in een documentaire. Klik hier voor meer informatie. 

Afterparty
Na afloop is het tijd voor een feestje en dans je op de tunes van DJ LoveSupreme. 

Credits

Concept, spel, tekst en muziek: Gery Mendes 
Concept begeleiding: Benji Reid 
Tekstadvies en eindregie: Maarten van Hinte 
Decorontwerp: Zico Lopes 
Kostuumontwerp: Sandro Lima 
Lichtontwerp: Stefan Dijkman 
Techniek: Bas Standaard en Jaap Schledorn 
Met dank aan: Belle van Heerikhuizen