Theater Zuidplein
Anne Harbers

Koken met Amba (6+)

De Veenfabriek
za 24 jun 11:00 en 14:00
za 24 jun
11:00 en 14:00

Aan de hand van de Surinaamse keuken en muziek word de familiegeschiedenis van de acht-jarige Amba verteld. 

Amba zit in groep 3. Ze is jarig en trakteert haar hele klas op een Surinaamse lekkernij. Haar vriendinnetjes vinden de traktatie een beetje vreemd maar wel lekker zoet. Toch is Amba niet blij, ze wordt soms gepest omdat ze er anders uit ziet. Amba besluit een aantal vriendinnetjes uit te nodigen bij haar oma. Oma kan namelijk heel mooi verhalen vertellen en maakt altijd zó veel lekkere hapjes.

Oma verteld over haar voorouders, hoe zij gedwongen vanuit Afrika naar Suriname werden vervoerd en daar heel hard moesten werken. Zo’n 50 jaar geleden kwamen veel Surinamers naar Nederland, zo ook oma. Daarom kunnen we nu genieten van een kleurrijk Nederland en van al die lekkere hapjes.

Het verhaal van Amba wordt begeleid door swingende liedjes met percussie, gitaar en trombone. We volgen het muzikale spoor terug van Amba’s familie; van Nederland via Suriname naar West-Afrika. Onze chef Jacintha zorgt voor heerlijke Surinaamse verjaardagstractaties.

Theater voor Keti Koti
Koken voor Amba maakt deel uit van het Theater voor Keti Koti: een jaarlijks initiatief waarin tal van gezelschappen en podia op theatrale wijze aandacht besteden aan het gedeelde koloniale en slavernijverleden van ons land. Theater voor Keti Koti stimuleert en bundelt voorstellingen en culturele activiteiten rond de nationale herdenking van de slavernij op 30 juni en 1 juli.