Theater Zuidplein

RIGHTABOUTNOW INC.

KINGS
vr 8 mrt 20:30
vr 8 mrt
20:30

Leila is jong, mooi, slim... en dood. In KINGS stappen drie spelers de boksring in om het verhaal over haar moord uit de doeken te doen.

Leila is jong, mooi, slim... en dood. Om het leven gebracht. In de theatervoorstelling KINGS stappen drie spelers in een boksring om het verhaal uit de doeken te doen van Leila, haar broer en zijn twee beste vrienden. Leila heeft een geheime liefdesrelatie. Ze is vrijgevochten en ambitieus, en ze wil af van de beklemmende codes en regels van de straatcultuur in de wijk. Zij wil samen met haar geliefde weggaan om elders een toekomst te bouwen. Maar als haar broer erachter komt, steekt hij hier een stokje voor.

De bejubelde voorstelling KINGS van Made in da Shade uit 2005, destijds met Nasrdin Dchar, Tjon Ulrich Tjonatsien, Yahya Gaier, maakt een comeback. Het aangrijpende verhaal over Leila wordt nu verteld door een nieuwe generatie makers van RIGHTABOUTNOW INC. Een regie van theatermakers Ritzah Statia en Kaja van Bruggen, gespeeld door de actrices Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya en Rosa Weekers, met een theatertekst uit 2005 van Djamel Bara, die na bijna 20 jaar nog even relevant is.

KINGS gaat over marginalisering, vriendschap, gemeenschap, eerwraak, vrouwenhaat en femicide en boksen voor vrijheid. Bara liet zich inspireren door een artikel over de moord op een jonge vrouw in de Franse banlieue en door de documentaire When We Were Kings over bokslegende Muhammed Ali. 

Door de MeToo-beweging, de protesten in Iran, eerwraak gebeurtenissen en het maatschappelijke gesprek in Nederland over intersectionaliteit, is KINGS actueler dan ooit. 

In de pers
'Als het licht uitgaat springen Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya en Rosa Weekers vanuit de coulissen de boksring in en leven zich uit in een knallende dans, die het midden houdt tussen een strakke synchroon breakdance en het voetenwerk van Mohammed Ali. In de bijbehorende tekst zijn ze niet bescheiden over hun eigen kwaliteiten: ‘Ik ben sneller dan het knipperen van je ogen.’ De hechtheid van het drietal verandert in rivaliteit, die uit de hand dreigt te lopen. ‘Kappen! Kappen! Hé, kappen nou!’ Deze voorstelling kan eigenlijk al niet meer stuk.' — Theaterkrant 
 
'De scenes in de boksring, geschoten als in een rapvideo rond de eeuwwisseling, zijn niettemin schitterend' — Het Parool 

'Rightaboutnow Inc. stelt op confronterende wijze aan de kaak dat toxische machocultuur twintig jaar na de gebeurtenis in Frankrijk nog altijd actueel is en tot vrouwenhaat en zelfs femicide leidt. In Nederland wordt bijna wekelijks een vrouw vermoord - vaak is de dader haar (ex-)partner.' — Het Parool

Over RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.)
RAN INC. maakt een nieuwe generatie makers en artiesten zichtbaar met de productie van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. De organisatie coacht opkomende kunstenaars uit verschillende (sub)culturen en disciplines, van muziek, hedendaagse kunst tot dans en theater.

Meer informatie over RIGHTABOUTNOW INC..

Credits

Regie: Ritzah Statia en Kaja van Bruggen
Spel: o.a. Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya, Rosa Weekers
Script: Djamel Bara
Dramaturgie: Tomas Leijen