Theater Zuidplein
Paulina Matusia & Eddy Wenting

Sporen van Haar

Plein Theater X Kula Skoro
za 21 okt 20:00
za 21 okt
20:00

Meeslepende theatervoorstelling waarin het verleden van slavernij en de geheimen van zwarte rijst samenkomen. 

Tot slaaf gemaakte, Afrikaanse vrouwen smokkelden zwarte rijst mee in hun gevlochten haar. Deze rijst en hun eeuwenoude kennis van rijstlandbouw in Afrika waren heel erg belangrijk voor het overleven van de Marrons. Deze Afrikaanse rijst (black alesi) wordt nog steeds verbouwd en heeft een spirituele betekenis in de Marroncultuur.

Over de voorstelling
Tijdens Sporen van haar wordt het perspectief van de Marronvrouwen geopend en de unieke, onbekende verhalen die werden overgedragen van vrouw op vrouw en nu nog worden verteld en gezongen. Ze vertellen ons over de risico’s en gevaren die ze trotseerden, het verlies van eigen land, veerkracht, het behoud van eigen cultuur binnen een extreem systeem van onderdrukking, een nieuwe relatie met de Surinaamse wouden en de kennis van aarde, natuur en landbouw. Sporen van Haar opent je ogen op heel veel vlakken. Een must-see voor iedereen. 

Productie
Sporen van Haar is een productie van het Plein Theater in samenwerking met Kula Skoro en een collectief van podiumkunstenaars. Deze voorstelling is gemaakt ter herdenking van het 150-jarig jubileum van de afschaffing van de slavernij in Nederland.

Meer informatie over Sporen van haar