Expositie The Myth Of Men in Instanbul

Vrijdag 8 september 2017

Vanaf 8 september is de solo-expositie The Myth Of Men van fotograaf Ahmet Polat te zien in de Leica Gallery in Istanbul. De officiële opening vond plaats als onderdeel van de Biënnale in Istanbul en is tot 2 december te zien. Een deel van de beelden zijn gemaakt in de onderzoeksperiode voorafgaand aan de voorstelling De Man Is Lam. Maar ook in Turkije en België heeft Ahmet materiaal verzameld voor de expositie.

Ahmet Polat benadert het gevoel van “mannelijkheid” in de samenleving vanuit verschillende aspecten. Hij richt zich op de gebaren en gezichtsuitdrukkingen van mannen, los van de typische ‘mannelijke’ hokjes. Hierdoor weet Ahmet de oprechtheid van de mannen in beeld te brengen op verschillende locaties. Bijvoorbeeld in traditionele koffiewinkels, industriële wijken of kappers waar mannen samenkomen; Ook zijn rituelen zoals besnijdenisceremonies, traditionele worstelingen of dansende derwisj terug te zien. Daarnaast wordt de expositie omlijst met persoonlijke verhalen van mannen die Ahmet tijdens het project heeft ontmoet.

Ahmet adopteert een nieuwe filmtechniek waarbij hij zijn manier van fotograferen kan vertalen naar bewegend beeld. Het hoge kwaliteit super slow motion effect zorgt ervoor dat kleine handelingen en momenten een diepere betekenis krijgen. Als kijker wordt  je gedwongen het beeld écht op je in te laten werken, de geportretteerden echt te zien en te voelen wat dit met je doet.

De Man Is Lam is de nieuwste productie van Stage-Z  in coproductie met Het Zuidelijk Toneel en Stichting Nieuwe Helden. Een inspirerende zoektocht via theater, beeld en geluid naar man-zijn anno nu.