Theater Zuidplein

Voorstellingen over roots en vrijheid in Theater Zuidplein

do 31 aug


Na een bijzondere reeks ontmoetingen van 4 mei (dodenherdenking) tot en met 1 juli (Keti Koti) loopt ook dit najaar de programmalijn rondom Vrijheid en dekolonisatie  door. Verdiep je tijdens dit programma in verschillende opvattingen over vrijheid. Schuif aan bij dialoogtafels en voorstellingen, luister naar de geschiedenis van anderen en vertel je eigen verhaal of dat van je familie. Lees hieronder wat er te zien is.


Wi ala koto du (preview) – Tailors & Wearers
Zo 17 september, 14:15, Zaal-Z

Op zondag 17 september ben je welkom bij de preview van Wi ala koto du. Een Du is een Surinaamse volksopera of toneelstuk, ontstaan na de slavernij, waarin verhalen uit het dagelijkse leven worden nagespeeld. Elke Du komt met vaste rollen met bijbehorende koto (Afro-Surinaamse klederdracht). De inspiratie voor Wi ala koto du, zijn de duizenden koto’s en angisa’s die op zolders en in de kledingkasten van Rotterdam Zuid liggen opgeborgen. De symbolen, afbeeldingen en tekeningen die op deze klederdracht gedrukt zijn vertellen de verhalen van een gemeenschap. Kom luisteren en leer! Na afloop van de preview vertelt Marian Markelo meer over de Du en haar geschiedenis.

NOM.NOS – Amenti Theatre Company & Ulrike Quade
Wo 20 september, 20:00, Kleine Zaal

Op woensdag 20 september duiken de dansers van Amenti Theatre Company en Ulrike Quade in de schoonheid, rijkdom, tradities en rituelen van de landen waar ze vandaan komen. Met dans en poppenspel schijnen ze licht op het Nederlandse (en wereldwijde) koloniale verleden. Hoe zit het met de familienamen die verloren zijn gegaan met de komst van de kolonisten? Kunnen we dat wat verloren is gegaan, opnieuw boven tafel krijgen? Een bijzondere mix van poppenspel, dans, muziek en tekst. Beleef het mee!


De Plantage van onze voorouders – Orkater

inclusief Keti Koti Dialoogtafel
Wo 25 oktober, 20:00, Kleine Zaal

In De Plantage van onze voorouders reis je mee met actrices Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter naar de plek die hun voorouders verbindt: de plantage Tout Lui Faut in Suriname. Het verhaal doet je stilstaan bij ons slavernijverleden en maakt duidelijk hoe het verleden doorwerkt in het leven van nu. De Plantage van onze voorouders is gebaseerd op de prijswinnende podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva. Na afloop kan je aanschuiven bij de Keti Koti dialoogtafel voor een gesprek met de makers en de rest van het publiek.

UMA – Untold & Black Harmony
Za 25 november, Grote Zaal

 

Untold en Black Harmony zorgen er met de voorstelling UMA voor dat krachtige vergeten verhalen van Afrikaanse vrouwen die strijd voerden tegen de slavernij opnieuw worden verteld. Met dans en muziek beleef je het verhaal van onder andere Breffu van St. John, Ma Amba en Ma Cato van Suriname, Maria van Curaçao, Nanny van Jamaica en Queen Nzingha van Angola. Een krachtige voorstelling die je niet mag missen!

De Smeekbede - Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a.
Vr 8 dec, 20:30, Grote Zaal

De Smeekbede neemt je terug in de geschiedenis. Je volgt het spoor van schrijfster Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. In 1795 stuurt zij een brief naar haar voormalige meester waarin ze smeekt om haar zoon vrij te laten. Het schip, dat de brief van Paramaribo naar Amsterdam vervoert, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later duikt de brief op. Een verhaal gebaseerd op de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen, over macht en onmacht, vooroordelen en racisme maar ook over kracht en menselijkheid.

Vrijheid, (de)kolonisatie en roots zijn doorlopende onderwerpen bij Theater Zuidplein. Wil jij meepraten? Of meer zien? Ga voor updates en tickets naar de pagina over vrijheid.