Theater Zuidplein

Keti Koti viering in Theater Zuidplein was een feestje!

do 6 jul

Op vrijdag 30 juni werd het programma afgetrapt door Powema Kino in Zaal Z. Korte documentaires waarin o.a. Arthur Cairo, gedichten voordraagt van zijn broer Edgar. 

In de Kleine Zaal werd tijdens Powema Boto de Surinaamse taal en poëzie gevierd door o.a. Hermine Harman en Raoul de Jong. De volle zaal werd verwelkomd door Fresco Sam-Sin, directeur van het Taalmuseum, en zanggroep Awidya zorgde voor een muzikaal feestje.

Zaterdag 1 juli was het 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft. Wij waren nog lang niet klaar met vieren en gingen op deze dag verder. De sfeer zat er goed in met geweldige live muziek van de Ghabiang Boys en de Kaseko Band. Daarnaast vond de première van Mamjo plaats. Een voorstelling speciaal gemaakt voor Keti Koti 2023. Theatermakers Dionne Zwennicker Norten en Sander Koning hebben het stuk vol dans, muziek en verhalen met tien jongeren uit Rotterdam Zuid ontwikkeld. Mamjo was onderdeel van Theater voor Keti Koti. Als kers op de taart hebben we kunnen smullen van de Free Heri Heri. Een initiatief van KIP Republic. Ons eigen programmateam heeft in de keuken gestaan om de Heri Heri te bereiden en uit te delen aan onze gasten. 

In de foyer waren de exposities Lieve Tante Olga en Een Schip Vol Woorden te bewonderen. Beide exposities gaan over het Sranantongo en hoe de Nederlandse taal door het slavernijverleden hierin verwoven is.

Het was een prachtig weekend waarin herdenking, vrijheid, vieren en erkenning centraal stonden. Wij willen iedereen bedanken die aanwezig was en met ons deze belangrijke dag heeft gevierd. Speciale dank aan onze makers en partners: Taalmuseum, Erasmus Universiteit Rotterdam, Rotterdamsch Leeskabinet, Bibliotheek Rotterdam, KIP Republic en Theater voor Keti Koti.