Talentontwikkeling

Theater Zuidplein staat middenin de samenleving en voelt zich verantwoordelijk voor scholingskansen en ontwikkeling van kinderen, jongeren, theatermakers en talent in Rotterdam. Wij vinden talentontwikkeling cruciaal en investeren hier op verschillende manieren in.

Wij zijn al jarenlang een door Ecabo, Kenwerk en GOC erkend leerwerkbedrijf. Dit betekent dat jaarlijks zo’n 60 tot 70 studenten stage lopen op één van onze afdelingen. Daarnaast ontvangen we meerdere keren per jaar groepen, onder andere kinderen van basisscholen die meedoen aan het project JINC, beroepsoriëntatie voor groep 7 en 8 van basisscholen en klassen 1 en 2 van het VMBO. Daarnaast houden we ons ook met ontwikkeling van kunstbeoefenaars bezig. Wij organiseren/produceren diverse producties in het kader van artistieke talentontwikkeling:

Het Griffioen Zuidplein Cabaret Festival

Theater Zuidplein heeft zich met het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival (G/ZCF) de afgelopen jaren ontwikkeld tot een professioneel scoutingfestival binnen het genre cabaret/stand-up. Het festival, een gezamenlijke productie van Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen en Theater Zuidplein, richt zich op het ontdekken van jong, (nog) onbekend cabarettalent dat de potentie heeft op termijn door te groeien via de grotere landelijke cabaretfestivals naar een professionele carrière binnen het cabaretcircuit.

Pop-up-Comedy-Café

In 2013 is deze nieuwe broedplaats voor comedy talent opgezet. Een coachingstraject en presentatieconcept voor getalenteerde comedians met enige podiumervaring. De cabaretiers worden persoonlijk benaderd door Theater Zuidplein om deel te gaan nemen aan dit talentontwikkelingstraject. Het coachtingstraject bestaat (vooralsnog) uit een workshopdag samen met andere aanstormende talenten onder leiding van een professionele, gevestigde cabaretier waarin het eigen materiaal onder de loep wordt genomen en verbeterd. Het concept wordt de komende seizoenen verder ontwikkeld en uitgebreid.

Het Rotterdams Open Podium

In 2007 organiseerde Theater Zuidplein voor de eerste keer het Rotterdams Open Podium, een talentenjacht voor iedereen ouder dan 17 jaar. In auditierondes en voorrondes streden artiesten met een act in de categorie cabaret/tekst, muziek of dans om een plekje in de finale, die in de grote zaal van Theater Zuidplein plaatsvond. Een vakjury- en publieksjury oordeelden over de acts en besloten wie een avondvullend programma in Theater Zuidplein mocht maken. Het Rotterdams Open Podium heeft voor de laatste keer plaatsgevonden in 2014.

Stage-Z

Sinds 2014 produceert Theater Zuidplein zelf ook voorstellingen onder de naam Stage-Z. Dit theatergezelschap maakt professionele theaterproducties over schurende en maatschappelijke issues die spelen in de samenleving van nu. Met deze voorstellingen toert het gezelschap door Nederland. Doordat we met thema’s werken die een groot publiek aangaan, spreken we ook publiek aan dat zelden of nooit naar het theater gaat. Elke productie werken we samen met een nieuw team bestaande uit een professionele regisseur en aanstormend theatertalent.

Ken Theater

Theater Zuidplein werkt nauw samen met het Ken Theater die theatervoorstellingen produceert en nieuw talent op het gebied van comedy, spoken word en toneel begeleidt.

Theater Zuidplein doet meer …

Theater Zuidplein zou Theater Zuidplein niet zijn, als we continue in beweging zijn. We zijn achter de schermen bezig met het ontwikkelen van een doorlopend leerplan op het gebied van talentontwikkeling. Niet alleen voor (potentiële) talenten voor de schermen, maar ook achter de schermen.