Theater Zuidplein

History Matters #11

Rotterdams huiswerk: over witte onschuld en de lange weg van erkenning
di 6 sep 19:30
di 6 sep
19:30

Deel 11 van de reeks History Matters.

Het heden staat niet los van het verleden. Het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam werkt tot op de dag van vandaag door in de stad. Of het nu gaat om het bestaan van gebouwen, straatnamen, standbeelden of de aanwezigheid van nazaten van tot slaaf gemaakten: wie goed kijkt en kennis van het verleden tot zich neemt, ziet de doorwerking. 

In deze aflevering van History Matters krijgen we colleges van niemand minder dan antropoloog Gloria Wekker en psychiater Glenn Helberg. Wekker schreef het spraakmakende boek ‘Witte onschuld’ waarin ze gedragspatronen bloot legt en daaraan gekoppeld waarom het zo moeilijk is om op een eerlijke manier het gesprek te voeren over het verleden. 

Met psychiater Glenn Helberg spreken we over de lange weg van erkenning van het koloniale- en slavernijverleden en wat het effect is van de doorwerking van generationeel trauma. Helberg verdiepte zich naast de westerse psychiatrie ook in de psychiatrie met betrekking tot niet-westerse culturen; de transculturele psychiatrie. Een vorm van psychiatrie waarin gebroken wordt met het dominante westerse denken en de route naar rust en harmonie (zelfheling) centraal staat.

Beide gasten beschouwen vanuit de dagelijkse praktijk de gevolgen van de Nederlandse koloniale geschiedenis en de doorwerking hiervan in de hedendaagse Nederlandse maatschappij.

History Matters is een programma van de stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT) en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam.

Onderdeel van:
Gastprogramma

De programmareeks is gebaseerd op het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Hierover verschenen vorig jaar drie boeken: ‘Het koloniale verleden van Rotterdam’, ‘Rotterdam in slavernij’ en ‘Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging’. 

Kijk hier om eerdere edities van de collegetour History Matters terug te zien op Open Rotterdam.

Foto: Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum.