Theater Zuidplein

Winnaars groot jongerendebat schitteren in Theater Zuidplein

wo 20 dec.

De spanning in Zaal Z was voelbaar toen de drie beste debaters op maandag 11 december, de arena betraden voor de finale van het Groot Jongerendebat Rotterdam (GJR). 
Na intensieve debattrainingen door stichting LOKAAL, lieten zij hun overtuigingskracht zien tegenover de jury, politici, klasgenoten, vrienden en familie.


Het GJR is een uniek traject dat georganiseerd wordt voor en door jongeren: het is een samenwerking tussen LOKAAL, Rotterdamse middelbare scholen en verschillende (politieke) jongerenorganisaties in Rotterdam, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. Het project is speciaal voor leerlingen van het voortgezet onderwijs (vmbo/havo/vwo) tussen de 13 en 18 jaar.

De jonge talenten lieten hun stem horen over verschillende onderwerpen, waaronder klimaatonderwijs, asielzoekersbeleid, geweld tegen hulpverleners en vrijheid van meningsuiting. De debatten waren niet alleen inhoudelijk sterk, maar gaven ook blijk van de voorbereiding en inzet van de deelnemers.

Sharif, winnaar van de prijs voor beste performance, drukte de kracht van zelfvertrouwen uit met de woorden: "Als je zodanig in jezelf gelooft, wordt je stem werkelijkheid." 
Deze inspirerende gedachte belicht niet alleen hoe belangrijk debatteren is als vaardigheid, maar ook het zelfbewustzijn dat het met zich meebrengt.

De jury bestond dit jaar uit René Segers-Hoogendoorn (CDA raadslid en Politicus van het Jaar), Amaya Arnhem (wijkraadslid Katendrecht/Wilhelminapier en politiek spelbegeleider) en Emmelien Matthijsse (directeur Theater Zuidplein). De jury koos Mette Tieleman (14) tot uiteindelijke winnares. Gefeliciteerd Mette!