Theater Zuidplein
Hans Hordijk

Terugblik op 2023 in Theater Zuidplein

ma 25 dec.

Het jaar 2023 was een bijzondere tijd voor Theater Zuidplein, waarin verbetering, samenwerking en verrijking centraal stonden. Laten we eens terugkijken op de hoogtepunten die het jaar hebben gevormd tot een noemenswaardig hoofdstuk in de geschiedenis van het theater.


1. Nieuwe Huisstijl: Een frisse uitstraling voor Theater Zuidplein

Een van de meest opvallende veranderingen in 2023 was de lancering van de nieuwe huisstijl van Theater Zuidplein. De visuele transformatie weerspiegelde niet alleen een modernere uitstraling, maar ook de veelzijdigheid en inclusiviteit van het theater. De pay-off "Houd het ECHT" werd niet alleen een slogan maar een leidraad, een belofte om de ECHTE verbinding met het publiek te behouden. 

2. Lab-Z: Een broedplaats voor creativiteit en innovatie

Lab-Z, de ontwikkelingsplek van Theater Zuidplein, kwam in 2023 tot bloei als een broedplaats voor opkomende theatermakers. Producties zoals "Troost" van Said el Abboudi gaven het publiek een kijkje in diepgaande verhalen en persoonlijke reizen. Lab-Z bracht niet alleen innovatieve voorstellingen voort, maar diende ook als een platform voor proces, professionalisering en publieksbetrokkenheid. Daarmee hebben zij een duidelijk voelbare bijdrage geleverd aan het culturele landschap van Rotterdam. 

3. Metropolis Festival: Een samensmelting van culturen en muziek

In samenwerking met het Metropolis Festival op zondag 2 juli nam Theater Zuidplein het voortouw in het co-hosten van het muzikale programma "Eighty5ive invites STATT." Er waren talks over én met vrouwen in muziek en creatives op Zuid werden gecombineerd met live optredens.  Deze festivaleditie van Eighty5ive Invites zorgde voor een gezellige sfeer waarin de kracht van diversiteit en creativiteit werd gevierd. Het Metropolis Festival zelf, met een indrukwekkende line-up van internationale en lokale artiesten, was een hoogtepunt dat de stad vulde met muziek en levenslust.

4. Opening vernieuwde Gooilandsingel: een hoofdstuk van groei en vernieuwing

De feestelijke opening van de vernieuwde Gooilandsingel op 23 juni 2023 was een belangrijk moment voor de transformatie van het hart van Zuid. De stoep van Theater Zuidplein werd omgetoverd tot een feestelijke plek, met voordrachten, enthousiaste presentaties en het doorknippen van het openingslint door wethouder Vincent Karremans. Het nieuwe waterplein op het Annie M.G. Schmidtplein en diverse activiteiten op de singel gaven de buurt een vernieuwde dynamiek.

Een Jaar vol herinneringen en verbindingen

Terugkijkend op 2023 in Theater Zuidplein is het duidelijk dat het jaar niet alleen gekenmerkt werd door prestaties en vernieuwingen, maar ook door de diepe verbinding met de gemeenschap. Het theater vervulde zijn rol als een levendige ontmoetingsplek waar diverse stemmen werden gehoord, innovatieve ideeën werden omarmd en culturele uitwisseling werd gevierd. Op naar 2024 waarin wij ons 70-jarige bestaan vieren!