Theater Zuidplein
Mo Alzoabi

5 vragen aan … Floris van Delft (Wat We Doen)

di 30 apr

Sinds dit jaar mogen we WAT WE DOEN officieel onze programmapartner noemen. We gaan in gesprek met Floris van Delft, artistiek leider bij WAT WE DOEN. Hij deelt inzichten over het theaterstuk "Mensen zoals jij" en de samenwerking tussen Theater Zuidplein en WAT WE DOEN. 

Kun je ons vertellen over het theaterstuk "Mensen zoals jij"? 

Ik denk dat het thema van familiegeheimen iets is dat heel veel mensen herkennen. Daarom heb ik heel verschillende mensen gesproken erover en hun verhalen verwerkt. Daardoor hoop ik dat veel verschillende mensen een mooie avond hebben bij de voorstelling.

Kun je ons een voorbeeld geven van hoe dit thema wordt verkend in het stuk?

Mensen zoals jij gaat over hoe het stil zijn en de geheimen niet het probleem of de worsteling zijn van één generatie, maar hoe die door worden gegeven. Daardoor kan je er weer anders naar kijken en hopelijk ook weer een andere manier van ermee omgaan mee vinden

Hoe worden de diversiteit en dynamiek van Rotterdam-Zuid weerspiegeld in het stuk en de muzikale begeleiding daarvan?

De voorstelling is in alles een mix van mensen en culturen. In de verhalen die verwerkt zijn in het script, de cast, maar ook in de muziekkeuze. Haytham speel op de u'd Westerse klassieke muziek, maar ook rock uit de jaren '70, muziek uit het Midden-Oosten en eigen composities. Juist doordat het zo'n mix is, is het niet meer het verhaal van één cultuur. 

Kun je ons inzicht geven in jullie nieuwe verantwoordelijkheden als programmapartner bij Theater Zuidplein, en hoe deze rol je artistieke visie en praktijk zal verrijken? 

De komende jaren maken we rondom de thema's van de voorstellingen van WAT WE DOEN een selectie van andere voorstellingen die daarbij passen. Die selectie bieden we aan aan een vast publiek én we nodigen een aantal mensen uit als een 'kijkclub'. Dit zijn mensen uit groepen die we graag meer bij de voorstellingen willen zien, omdat we geloven dat een brede mix van mensen in het publiek de beleving van de voorstelling mooier, intenser, beter maakt.

Kun je iets vertellen over je nieuwe rol als co-curator en wat hoop je hiermee te bereiken?

Ik vind het een eer dat ik mag aansluiten bij de gesprekken over de programmering. Het is bijzonder om nu niet alleen geboekt te worden, maar ook aan de andere kant van de tafel te zitten. Ik geloof sterk dat we hierdoor mensen nog meer mee kunnen nemen in de inhoud van voorstellingen. Omdat we die aan elkaar verbinden. En dat theater, of dans, of muziek of welke discipline we dan ook kiezen een ongelooflijke sterke impuls kan geven aan een waardevol gesprek. 

Voor theatergezelschap WAT WE DOEN is Theater Zuidplein al jaren hun 'thuistheater'. Beide van Rotterdam-Zuid, beide met oog voor de wereld om hen heen. In de komende jaren gaan we nog meer met elkaar optrekken in het maken en programmeren van voorstellingen, contextprogramma's en het verbinden van allerlei publieksgroepen.