Theater Zuidplein

Geschiedenis

Theater Zuidplein is in 1954 gebouwd op Rotterdam-Zuid. Direct na de bouw stond het theater van architect Van Ravensteijn, die ook Diergaarde Blijdorp ontwierp, aan het eind van de Pleinweg prominent te schitteren. Ons theater was omgeven door groene weilanden én stond tegenover het Brabants Dorp. Een noodcomplex (1941-1967) met 525 woningen in straten met allemaal Noord-Brabantse plaatsnamen, dat was gebouwd voor de opvang van Rotterdammers die in de oorlog hun woning verloren.

In de beginjaren van zijn bestaan trok ons theater, toen nog onder de naam de “Groote Schouwburg” – refererend aan de verdwenen schouwburg in het centrum van Rotterdam, wel 100.000 bezoekers uit Rotterdam, de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden en de regio Dordrecht. Het was een echt streektheater waar alle grote namen van het Nederlandse toneel en uit de muziek- en cabaretwereld hun voorstellingen gaven. In 1978 kregen we, na een grote verbouwing onze huidige naam “Theater Zuidplein”.

Theater Zuidplein werd in de jaren daarna een laagdrempelig, warme en gastvrije plek waar bezoekers verhalen horen en zien waarin ze zich herkennen. Een plek waar de enorme diversiteit van de stad zichtbaar werd in het publiek én het programma. Dat doen we door in de haarvaten van Rotterdam - specifiek op Zuid - op zoek te gaan naar andersoortige makers, nieuwe genres en andere verhalen. Daarmee verrijken we het podiumkunstlandschap op een duurzame manier en dragen we bij aan de sociaal-maatschappelijke relevantie van de kunsten.

Op 15 mei 2020 werd het nieuwe gebouw van Theater Zuidplein opgeleverd. Een belangrijk onderdeel van het de gebiedsontwikkeling ‘Hart van Zuid’, de metamorfose dat het gebied rondom Ahoy en Zuidplein ondergaat. Het ontwerp is van de architectenbureau De Zwarte Hond. Op woensdag 16 september 2020 is Theater Zuidplein officieel geopend door Koningin Maxima.