Theater Zuidplein
Rosa Quist

Programma 4 en 5 mei

di 23 apr

 
In de aanloop naar de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de viering van Bevrijdingsdag zijn de voorbereidingen hiervoor gestart in Theater Zuidplein. 

De repetities voor Mandem, uitgevoerd door jongeren uit Rotterdam Zuid, zijn in volle gang. De acteurs nemen het publiek na de dodenherdenking op 4 mei op Zuidplein en tijdens de vrijheidsmaaltijden op 5 mei, mee op een reis door de geschiedenis van Rotterdam Zuid tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Onder leiding van theatermaker Dionne Zwennicker-Norton hebben zij zich verdiept in de geschiedenis van hun stad en gesprekken gevoerd met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt. De persoonlijke herinneringen en verhalen die ze hebben verzameld, worden op een unieke manier vertolkt in een mix van muziek, spoken word zang en dans. Mandem volgt ook het spoor van verzetshelden met wortels uit de Antillen en Zuid-Amerika. Hierdoor wordt een vaak onverteld perspectief op de oorlogstijd belicht, wat de voorstelling extra belangrijk maakt.  

Vanaf 12.30 geniet je op 5 mei tijdens de Vrijheidsmaaltijden van de speciale Vrijheidssoep, samengesteld door televisiekok Nick Toet. Tijdens de maaltijd krijg je snippets mee uit het verhaal van Mandem. De host en maker van Mandem gaat daarnaast met het publiek in gesprek over onderwerpen uit de voorstelling..  Eet en praat mee! 

In de avond vanaf 18.30 schuif je aan voor een Vrijheidsmaaltijd van Studio Panah. 
Inspirerende sprekers delen hun persoonlijke verhalen over de zoektocht en strijd naar vrijheid in Palestina, Maluku en West-Papua. Daarnaast vindt er een optreden plaats dat de diversiteit en rijkdom van deze culturen viert. 
 
 
Het programma op 4 en 5 mei is onderdeel van de doorlopende programmalijn Over Vrijheid.