Theater Zuidplein

Theater Zuidplein

Het podium openbreken met ons presenterend en producerend theater en leerwerkbedrijf, voor écht iedereen en elk talent.

Theater Zuidplein is het podium van NU met theater dat je raakt. Het theater is het meest gastvrije en toegankelijke podium in de regio Rotterdam dat voorstellingen over de wereld van NU realiseert en presenteert. Wij vinden het belangrijk een afspiegeling van de samenleving te laten genieten van theater: actuele onderwerpen die er toe doen.

Theater voor écht iedereen
Het theaterprogramma, de prijs van de toegangskaartjes en het hoge serviceniveau zijn dan ook afgestemd op mensen met de meest uiteenlopende achtergronden. Wij zijn er voor mensen met diverse culturen, voor mensen met een kleine beurs en voor wie het minder vanzelfsprekend is om een theater te bezoeken. Publiek komt naar Theater Zuidplein om uit te vinden wie ze zijn, te vieren wie ze zijn en/of om te ontdekken wat ze van iets vinden.

De voorstellingen van Theater Zuidplein gaan over onderwerpen die op dit moment spelen in de samenleving. In Theater Zuidplein reageert het publiek veelal direct op datgene wat op het podium te zien is en dat levert een heerlijke levendige sfeer op. Er is een zeer breed aanbod van voorstellingen in ons theater te zien: cabaret, dans, toneel, theaterconcerten, jeugdtheater, jongerentheater, middagtheater voor ouderen, festivals en voorstellingen van gastprogrammeurs.

Het gaat om jou!
Theater Zuidplein wil meer zijn dan een theater alleen. Zo worden er rondom alle jeugd- en jongerenvoorstellingen aansluitend activiteiten georganiseerd. Daarnaast bieden we bij veel voorstellingen bijzondere hapjes en drankjes uit diverse landen. Ook is er bij Theater Zuidplein altijd kans op een ‘meet & greet’ met de artiesten.

Achter het theater en in de foyers schuilt een geweldig team medewerkers en vrijwilligers. Gedreven personen met veel inlevingsvermogen als het bijvoorbeeld gaat om eten, sfeer en muziek. Het team draagt een gevoel uit dat iedereen welkom is in Theater Zuidplein en ontvangt bezoekers en gezelschappen met oprechte nieuwsgierigheid en open armen. De diversiteit is, net als bij de bezoekers, voor een groot gedeelte een afspiegeling van de Rotterdamse inwoners. Ervaring leert dat bezoekers dit prettig vinden en graag in het theater terug willen komen.

Broedplaats voor talent
Theater Zuidplein behoort tot de grootste leer/werkbedrijven van Rotterdam-Zuid.
Onze leer/werkplaats voor talentontwikkeling, is toegankelijk voor studenten van het mbo en hbo (kunstvak)onderwijs en jongeren die belangstelling hebben voor kunst en cultuur. Daarnaast biedt het theater veelal een podium aan jong en fris talent omdat Theater Zuidplein het als haar taak ziet om een springplank naar andere podia te zijn. Wij bieden (liefst Rotterdams) (semi/professioneel) talent graag een kans zich bij ons te bewijzen en om ervaring op te doen. Binnen Rotterdam zoeken we bewust samen met partners naar aanstormend talent.

Lab-Z
Het producerend huisgezelschap van het theater Lab-Z maakt landelijk toerende, professionele theaterproducties over schurende maatschappelijke issues in de (vooral grootstedelijke) samenleving van nu. Bij Lab-Z helpen we opkomende en ervaren (podium)kunstenaars het beste uit zichzelf te halen. Als ontwikkelplek maken we binnen Theater Zuidplein ruimte voor ambitieuze (theater)makers om te groeien en nodigen we nieuwsgierig publiek uit om hen te ontmoeten. 

Wij zijn een ambitieus theater dat er voor kiest om vooral voorstellingen te programmeren over onderwerpen die momenteel spelen in de samenleving, ook voor bezoekers die veelal niet gewend zijn regelmatig naar het theater te gaan. De afgelopen jaren waren we erg succesvol en trokken vele nieuwe bezoekers als gevolg van vernieuwend beleid waarbij we de klant centraal stelden.

Governance / Jaarverslag (ANBI)
Bekijk hier ons jaarverslag 2022,de jaarrekening en het meerjarenbeleidsplan 2021-2024.