Theater Zuidplein licht uit tijdens Black Achievement Month

ma 19 sep

Elk jaar zet Stichting Black Achievement Month, in oktober, ondernemers, theatermakers, artiesten en verhalen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers. Wij lichten die maand ook een deel van onze programma uit. 

Kom tijdens de Black Achievement Month genieten in Theater Zuidplein van lokale talenten uit het reguliere programma, grote zaalvoorstellingen, het Afrovibes festival en meer. Wij trappen de maand op vrijdag 30 september af met PRYOR. Deze nieuwe voorstelling van George & Eran producties gaat over de Amerikaanse comedy legende Richard Pryor. Met taal van de straat gaf hij in de jaren ’70 stem aan Afro-Amerikanen die niet of nauwelijks gehoord werden. Pryor groeide uit tot een toonaangevende vernieuwer en inspiratie voor de huidige generatie comedians. Naast PRYOR is een expositie te zien over zwarte sleutelfiguren uit de voorstelling. De expositie is gemaakt in samenwerking met The Black Archives. 

Op zondag 16 oktober zijn wij één van de locaties van Afrovibes Festival in Rotterdam. Het festival presenteert o.a. de Zuid-Afrikaanse danser en choreograaf Kwanele Finch Thusi met zijn voorstelling Pina. Een solo en een duet over de kwetsbaarheid van het Zwarte mannelijke lichaam. 

In de voorstelling We hadden liefde, we hadden wapens op woensdag 19 oktober beleef je, met krachtige soul, rhythm & blues en storytelling het verhaal van Robert F. Williams, een strijder voor gelijke rechten van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap uit de jaren ‘60. De Volkskrant: “Je wordt je bewust van het gevaar van uitlatingen die nu weer zo actueel klinken, dat ze je een rilling langs je ruggengraat bezorgen.” 

Ook te zien tijdens Black Achievement Month in Theater Zuidplein zijn Sandro Lima met Manhood, Bigjayzus met The Hybrid Orchestra Show, Collin Edson met Tata Stima en Be Romy met Broeders een zorg. Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst presenteert de finale van de gesprekkenreeks History Matters en The Natural Hair Club zorgt voor een relaxt, natural hair event. Voor een overzicht van alle voorstellingen klik je hier.